Güzel Bodrum’umuzun cennet olunuşunu bu seferde halk oyunları açısından irdeleyelim ve önemini sizlere anlatalım istedik. Bodrum Muğla yöresi halk dansları tüm Türk halkı ve tüm dünya medeniyetleri tarafından bilinmekte ve izlenmektedir. Meşhur türkümüz ”çökertmeden çıktımda halilim“ ezgisini söylediğinizi duyar gibiyim. Bu türkünün bile dansını izlemesi ve seyretmesi Bodrum’da bir başka keyiflidir. İşte tüm detayları ile Bodrum Halk Oyunları

    Ege yöresi oyunları tüm dünyaya nam salmış kurtuluş savaşındaki ege zeybeklerinden türemiştir. Sonsuz kahramanlıklarını ve yiğitliklerini simgelemektedir. Her türkülerinde ve danslarında başarılarının acılarının hüzünlerinin bir sırrı yatmaktadır.

    Bodrum Halk Oyunları Nelerdir?

    Meşhur ege oyunlarımız zeybek, çökertme, sepetçioğlu, keklik ve Kerimoğlu zeybeği tüm ege yöresi ve bodrum haklı tarafından severek ve beğenilerek hem dinlenir hem oynanır.

    Bodruma geldiyseniz her köşe başında bir bodrum Muğla türküsü duymanız mümkündür. Festivallere ve özellikle yerli halk düğünlerine rastgele girip bu görsel şöleni sizin de izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

    Zeybek Dansı Nedir, Nasıl Oynanır?

    Zeybek, Batı Anadolu’nun yöresel halk oyunları arasındadır. Zeybek oyununun kendi içinde türlere ayrıldığını söylemek mümkündür. Zeybek oyunu; en az bir kişi olmak üzere daha fazla oyuncunun çember şeklinde dizilmesi ile oynanmaktadır.

    Zeybek Oyunu Çeşitleri Nelerdir?

    Zeybek oyunu çeşitleri şöyle sıralanabilir:

    • Harmandalı
    • Çökertme
    • Sepetçioğlu
    • Keklik
    • Hızlı Kerimoğlu

    Harmandalı Oyunu

    Harmandalı zeybeği olarak da bilinen halk oyunu Ege yöresine aittir. Ancak Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde bilinen bir zeybek oyunudur.

    Çökertme Oyunu

    Bodrum yöresinin meşhur halk oyunları arasında konumlanan Çökertme tipik Ege Bölgesi tınılarına sahiptir. Bunun yanı sıra yine Harmandalı oyunu gibi Türkiye genelinde bilinmektedir.

    Hızlı Kerimoğlu Oyunu

    Muğla’nın yöresel halk oyunları arasında öne çıkan Hızlı Kerimoğlu Oyunu adından da anlaşılacağı gibi Muğla'nın Yeşilyurt beldesinden Kerimoğlu Eyüp'ün kahramanı olduğu bir olayı konu etmektedir.

    1882-1901 yılları arasında yaşamış olan Kerimoğlu Eyüp adına yakılmış türkünün zeybek havasında oynandığı söylenebilir. 1985 yılında Mehmet Ali Eren tarafından derlenen türkü ve oyunu ilk kez Muğla Endüstri Meslek Lisesi Zeybek Ekibi tarafından oynanmıştır.

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp