Bodrum'un yöresel lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması, Bodrum'da halk arasında sıkça yapılan ve sevilen bir yemektir. Kabak çiçeği gibi açılmak lafı meşhurdur, bilirsiniz. Ege'nin başka yerlerinde de olmakla birlikte özellikle Bodrum'da kabak çiçeği dolması bir başka meşhurdur.

    Kabak Çiçeği Nedir?

    Nedir bu kabak çiçeği sorularınızı duyar gibiyiz. Kabak çiçeği dolması ya da diğer bilinen adıyla çiçek dolması, Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfaklarında sevilerek tüketilen yöresel bir lezzettir.

    Kabak çiceklerinin doldurulması ile hazırlanan bir dolma çeşidi olan bu lezzet aynı zamanda Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde Girit mutfağının bir unsuru olarak da tüketilmektedir. Kabak çiçekleri sabahın erken saatlerinde açan akşam saatlerinde kapanan incecik narin yaprakları olan bir çiçektir. Sabahın erken saatlerinde toplanıp çiçeklerin içleri özenle doldurulur.

    Sabahın erken saatlerinde toplanmasının sebebi karınca ve haşarat benzeri böceklerin içlerine dolmamasıdır. Bodrum halk pazarlarında bulabileceğiniz kabak çiçeğini alırken mutlaka pazarcılara ne zaman toplandığını sormayı sakın unutmayın.

    Bodrum’un Yöresel Lezzeti: Kabak Çiçeği Dolması

    Bodrum ve Ege Bölgesi'nin az bilenen çiçeklerinden biri olan kabak çiçeğinin iç doldurulması hayli hassas yapılan bir iştir. Bodrum yerlileri bu işi ustalıkla yapmaktadır. Ege yemek kültüründe ot ve sebzeler daha ağırlıktadır.

    Dolayısıyla başka yerlerdeki gibi, içine kıyma koyulmaz. İçine sarımsak, soğan (duruma göre taze ya da kuru), dereotu, nane, maydanoz, domates (ya da salça), tuz (biraz karabiber) iç malzemeleri hazırlanır.

    Ölçüsü size kalmıştır. Ayıklanıp yıkanan pirinçle bu malzeme karıştırılır ve malzeme çiçeklerin içine konulur. Buradaki püf noktası, malzeme çiçeğin içine ağzına kadar doldurulmaz, yaklaşık yarısına kadar doldurulur ve ağız kısmı yumulur.

    Pişme esnasında pirinçler şişince çiçeğin geri kalan kısmı da dolar. Tencereye yerleştirilen dolmaların üst seviyesine kadar su konulur. Kısık ateşte pişirilir. Pişmesine yakın üzerine biraz zeytinyağı eklenip dinlenmeye bırakılır. İşte dolmamız hazır afiyetle yiyebilirsiniz.

    Kabak Çiçeği Dolması Benzeri Diğer Bodrum Yemekleri Nelerdir?

    Bodrum villa tatiliniz sorasında, Bodrum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan birçok tarif bulunmaktadır. Örneğin Bodrum yemeklerilistesindeki lokum pilavı ve çökertme kebabı da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdendir.

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp