Bodrum‘un kültürel ve yerli halk gelenekleriyle ilgili bu yazımızda ilk başlangıcı Bodrum’un meşhur mavi pencereli beyaz ve taş ev motifinden oluşan adeta görsel açıdan bizleri büyüleyen Bodrum evleri ile ilgili sizleri bilgilendirmek isteriz. Hiç düşündünüz mü bu evlerimizin pencereleri neden mavi? Bodrumdaki neredeyse neden bütün evlerin beyaz olduğu hakkında bir bilginiz var mı?

    Bodrum Evleri Ne Demek?

    Bodrum evleri, begonvil çiçekleriyle kaplı çevresi, mavi boyalı kapı ve pencereleriyle adından her zaman söz ettirmiştir. Kapı ve pencerelerin yıllardır süre gelen bir şekilde boyanmasının sebebi, mavi engin akrep ve buna benzer haşerelerin ev içlerine girmesini engellemektir ve bu uzun yıllardır süre gelen bir inanıştır.

    Ege ve Akdeniz mimarisinde bu yönteme çok fazla rastlanmaktadır. Göz taşı denilen tatlan mavi renkte bir boya elde edilip bütün pencere ve kapı kenarlarına uygulanır. Bodrum evlerinin eski yapı ve yeni yapılarında bu uygulamaya çok fazla rastlanmaktadır.

    Görsel açıdan da muhteşem bir şölen olması bir yana asıl sebebi tamamen doğa hayvanlarından korunmaktır. Bunun yanında bu evlerde doğal hayvanlarından korunmak için çok farklı yöntemlerde izlenir.

    Bodrum Evlerinin Özellikleri Nelerdir?

    Yılan otu ve fesleğen oldukça kapı önlerinde görebilirsiniz. Yılan ve bazı haşerelerin evlerin içlerine girmemesi açısından yıllardır kullanılmaktadır. Bodrum evlerinin diğer özelliklerinden bir tanesi de bodrum mimarisinde dış cephelerin tamamen beyaz olmasıdır.

    Bodrum ‘u ilginç kılan bir diğer özellikte budur.

    Evlerin beyaz renkte olmasının sebebi sıcak iklimden dolayı evlerin içinin serin olması amacını taşıyor. Sıcak ilkim olduğu için dışarının ısısını içeri vermemesi için yapılıyor. Ancak bu mimari aslında Bodrum’un öz tarihini yansıtmaktadır. Bu yöntem tarih boyunca Ege mimarisi Rum Evleri, Taş Ev anlayışında sıklıkla kullanılmaktadır. Bodrum evleri mükemmel yapısıyla çoğu turisti görsel açıdan da büyülemektedir.

    Bodrum’un Kültür ve Gelenekleri

    Bodrum bölgesi sahip olduğu zengin kültür ve gelenekleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken popüler turizm noktaları arasındadır. Öyle ki Bodrum evlerinin yanı sıra Acı Ot Festivali, Deve Güreşleri gibi daha birçok gelenek Bodrum’da halen sürdürülmektedir.

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp