İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Efes bölgesinde yer alan Celsus Kütüphanesi antik bir kalıntı olarak bilinmektedir. İyonya döneminde inşa edildiği bilinen kütüphane iki katlı olarak öne çıkmaktadır. Döneminde ortalama 14 bin kitaba ev sahipliği yapıldığı öne sürülmektedir.

    Celsus Kütüphanesi’ne Nasıl Gidilir?

    Dünya mirası olarak korunan Celsus Kütüphanesi’ne İzmir otogarından kalkan otobüsler vasıtasıyla ulaşmak mümkündür. Her saat başı hareket eden Selçuk otobüsleri ile Efes Antik Kenti’ne çok rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Efes Antik Kenti giriş ücreti sezondan sezona değişiklik göstermektedir. Ancak müzekart sahibiyseniz ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

    Celsus Kütüphanesi Tarihi

    Roma döneminin özgün yapılarından biri olan Kütüphane aynı zamanda mezar anıtı görevi de görmektedir. Kütüphanenin tarihine bakıldığında 106 yılına dayandığı görülmektedir. Nitekim Efes Valisi Celsius öldükten sonra oğlu tarafından kütüphane mezar anıtı olarak yaptırılmıştır. 1970 yılında restore edilmeye başlanan Celsus Kütüphanesi 1980 yılında tamamen yenilenmiştir.

    Celsus’un alanda bulunan heykeli İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Bölgeyle ilgili herhangi bir yazılı bilginin bulunmaması dikkat çekmektedir. Ancak alanın çeşitli bölgelerinde bulunan yazıtlar sayesinde yer ile ilgili bilgilere ulaşılabilmektedir.

    Celsius Kütüphanesi yalnızca tarihi yapısıyla değil mimarisi, heykelleri ve eşsiz görünümü ile de göze çarpmaktadır. Öyle ki zengin içerikli bir mimari yapısı olan alan 21 metre genişliğinde 17 metre yüksekliğindedir.

    Celsus Kütüphanesi’nin Özellikleri Nelerdir?

    Celsus Kütüphanesi’nin özellikleri aşağıdaki gibidir:

    • Kütüphaneye dokuz basamaklı bir merdiven aracılığıyla çıkılmaktadır.
    • Yapı üzerinde dörtgen nişlerin gözlemlendiği bilinmektedir.
    • 4 adet kadın heykelinin olduğu bilinmektedir. Her biri de farklı konulara işaret etmektedir. Örneğin Sophia bilgelik ve akıllık; Arete erdem karakter, Ennoia kader ve mahkeme ve Episteme ilim ve bilim alanları temsil etmektedir.

    Villa Tatili Sırasında Gezilecek Yerler

    Villa kiralama yapan yerli ve yabancı turistlerin gezip görebilecekleri yerler arasında bulunan antik yer özellikle çocuklu ailelerin keşfedebilecekleri konumlar arasındadır. Bodrum İzmir arası 250 km kadardır, ister şehirler arası otobüs ister de özel araç kullanılarak önce İzmir Selçuklu’ya sonrasında da Efes Antik Kent içerisinde bulunan Celsus Kütüphanesine ulaşılabilir.

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp