Yapıldığı dönemin en önemli eserleri arasında bulunan Halikarnas Mozolesi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bu içeriğimiz sayesinde öğrenebilirsiniz.

    Halikarnas Mozolesi Nedir?

    Halikarnas Mozolesi Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnas'ta yaptırılmıştır. Halikarnas, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Karya dönemine ait antik bir kenttir.

    Halikarnas Mozolesi dünyanın 7 Harikası’ndan biri olarak öne çıkmaktadır. Kolonları Yunan mimarisini, çatısı ise piramit şeklinde olmasından dolayı Mısır mimarisini andırır.

    Halikarnas Mozolesi günümüzde açık hava müzesi olarak halka açıktır. Müze içine girildiğinde sağ tarafta Bodrum Evleri, sol tarafta ise Mozole ile ilgili kabartmalar, maketler ve bir dizi çizimlerin olduğu mimari parçalar sergilenmektedir.

    Halikarnas Mozolesi Şu An Nerede?

    Bodrum için önemi büyük olan Mozole, Antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olarak kabul edilmektedir. Yapıldığı dönemde hiç şüphesiz ki en önemli ve görkemli mimari eserlerinden biriydi. Mozole bugün açık hava müzesi olarak Bodrum merkezde bulunan Turgutreis caddesi üzerinde yer almaktadır.

    Mozole ek olarak British Museum içerisinde de sergiye çıkmaktadır. Öyle ki kazı çalışmalarında elde edilen 13 adet kabartma ve Mozole’nin tepesinde yer alan atlı araba parçaları Londra British Museum’de sunulmaktadır.

    Halikarnas Mozolesi Neden İnşa Edildi?

    M.Ö 350’de günümüz Bodrum topraklarında inşa edilen Mozole, Karya hükümdarı Mausolos için karısı ve kız kardeşi tarafından büyük bir mezar olarak yaptırılmıştır.

    Halikarnas Mozolesi Hikayesi

    Halikarnas Mozolesi hikayesi itibariyle M.Ö 350 yılına dayanmaktadır. Mozole mimarisinin Pytheos ve Satyros olduğu antik yazarlar tarafından ifade edilmektedir. Ayrıca MÖ 4. yüzyılın en önemli heykeltıraşlarının (Skopas, Leokhares, Bryaksis, Timotheos) bu yapıda çalıştığı belirtilmektedir.

    Anıt mezar günümüzde görülen çukurun bulunduğu yerde yükselmiştir. M.S. 12. yüzyılda yaşamış Piskopos Eustathios anıtı son ayakta görenlerden birisidir. Dolayısıyla anıtın 1500 yıl kadar ayakta kaldığı söylenebilir.

    Bu tarihten sonra ise anıtın bir deprem sonucu yıkıldığı söylentiler arasındadır. Nitekim 1402 yılında Bodrum’a gelen Saint Jean şövalyeleri anıtı yıkık olarak görmüşlerdir. Şövalyeler anıtı taş ocağı olarak kullanmışlardır. Anıtın tüm taşlarını sökerek Bodrum Kalesi'ni yapmışlardır. Buna göre anıtın ilk tahribatı şövalyeler tarafından 1494 yılında gerçekleştirilmiştir.

    Anıt çukurunun en derin yerinde bulunan asıl mezar odası ise o çağda şövalyeler tarafından bulunamadığından dolayı yok olmaktan kurtulmuştur. 1522 yılında Saint Jean şövalyeleri kalelerini güçlendirmek isteyerek çevre bölgede eski yapı taşlar aramaya koyulmuşlardır.

    Kalenin güçlendirilmesinde görev alan şövalye La Touret anıtının tahribini hatırasına yazmıştır. Nitekim 12 basamaklı merdiveni nasıl bulduklarını, mezar odasına giden koridorun iki yanındaki heykelleri ve kabartmaları nasıl parçaladıklarını anlatmıştır.

    Halikarnas Mozolesi Giriş Ücreti 2022

    Bodrum Halikarnas Mozolesi giriş ücreti 25 TL'dir. Müze kartı olan ziyaretçiler yılda iki kere, Plus Müze Kart sahibi ziyaretçiler ise sınırsız şekilde ziyaret gerçekleştirebilirler.

    Bodrum Halikarnas Mozolesi giriş saatleri yaz dönemi için 1 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında sabah saat 08.00’da başlayıp akşam saat 19.00’da son bulmaktadır.

    Bodrum Halikarnas Mozolesi giriş saatleri kış dönemi için 1 Ekim- 1 Nisan tarihleri arasında sabah saat 08.00’da başlayıp akşam saat 17.00’de son bulmaktadır.

    Turizm Bakanlığının belirlemiş olduğu müze ve ören yerlerine sağlanan girişlerde uygulanacak olan usul ve esaslara göre yönergenin 10.maddesi gereği müze ve ören yerleri dini bayramların ilk günü saat 13.00’e kadar kapalı olmaktadır.

    Halikarnas Mozolesi Hakkında Genel Bilgiler

    Karya Kralı Mausolos’un mezarı olarak bilinen Mozole Antik dünyanın 7 harikasından biridir. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan kalıntılar Londra British Museum sergilenmektedir.

    Yapımına Mausolos tarafından, kendi adına henüz hayatta iken yapılmaya başlansa da yapımı tamamlanamamıştır. Ancak Mausolos öldüğünde karısı ve kız kardeşi tarafından yapımına devam edilmiştir. Mausolos, kendi ölümsüzlüğünü simgeleştirmek amacıyla bu yapıyı inşa etmeye karar vermişti.

    İnşa edilmesinin ardından yüzyıllar boyunca ayakta kalmayı başaran Mozole 8 Ağustos 1304’te gerçekleşen Anadolu depremiyle yıkılmıştır. Yıkımının ardından Mozole taşları Bodrum Kalesi'nin yapımında kullanılmıştır. Depremden sonra yapılan kazı çalışmalarında mezara ait birçok kabartma ve heykeller 1857 yılında İngilizler tarafından British Museum'a götürülmüştür.

    İlgili İçerik: Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı Kimdir?

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp