Bodrum’a villa tatili için gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan destinasyonlardan biri Halikarnas Mozolesi olarak öne çıkmaktadır. Göz alıcı tarihi geçmişi ile Bodrum’un en önemli yapılarından biri olan Halikarnas Mozolesi hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı bir içerik oluşturduk.

    Bu içeriğimiz sayesinde Halikarnas Mozolesi hakkında şu soruların yanıtlarını alabilirsiniz:

    • Halikarnas Mozolesi Nedir?
    • Halikarnas Mozolesi’nin Özellikleri Nelerdir?
    • Halikarnas Mozolesi Nerede?
    • Halikarnas Mozolesi Nasıl Gidilir?
    • Halikarnas Mozolesi Giriş Ücreti 2022 Ne Kadar?
    • Halikarnas Mozolesi Ne Zaman Yapıldı?
    • Halikarnas Mozolesi Son Hali Nasıldır?
    • Halikarnas Mozolesi Yıkıldı mı?
    • Halikarnas Hangi Medeniyete Aittir?
    • Halikarnas Mozolesi’nin Genel Kültürdeki Yeri Nedir?

    halikarnas mozolesi nedir

    Halikarnas Mozolesi Nedir?

    Zaman zaman Bodrum Mozolesi olarak da isimlendirilen Halikarnas Mozolesi hakkında Karya Kralı Mausolos’un mezarı olduğu bilinmektedir. Mausolos’un henüz hayattayken yapımına başlanan Mozole Mausolos’un vefatından sonra eşi ve kız kardeşi tarafından yapımına devam edilmiştir.

    Mausolos ölümsüzlüğünü simgeleştirmek amacıyla bu yapıyı inşa ettirmeyi amaçlamıştır. Bu nedenle yapı kendisinin ismiyle anılmaktadır. Halk arasında ise sık sık Halikarnas Müzesikullanılmaktadır.

    Antik dünyanın 7 harikasından biri olman Halikarnas Mozolesi yüzyıllardır ayakta kalmayı başarsa da 8 Ağustos 1304 tarihinde meydana gelen Anadolu depremiyle büyük yıkıma uğramıştır. Öyle ki deprem sonrasında Mozole’nin taşları Bodrum Kalesi yapımında kullanılmıştır.

    Ayrıca yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen birçok kabartma ve heykeller 1857 yılında British Museum’a götürülmüştür. Dolayısıyla Halikarnas Mozolesi British Museumiçerisinde sergilenen değerli kabartmalar ve heykeller içermektedir.

    halikarnas mozolesi özellikleri

    Halikarnas Mozolesi’nin Özellikleri Nelerdir?

    Halikarnas Mozolesi’nin özellikleri incelendiğinde, kolonlarının Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla Mısır mimarisini andırdığı ifade edilebilir.

    Mozole günümüz itibariyle Açık Hava Müzesi olarak düzenlenmiştir. Müze’nin içine girildiğinde sağ bölümde Bodrum Evleri göze çarpmaktadır. Sol bölümde ise Mozole ile ilgili kabartma, maket ve mimari parçalar bulunmaktadır.

    Antik yazarların belirttiklerine göre Mozole dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler alttan yukarıya doğru kaide (podyum), 36 sütunlu tapınak, 24 basamaklı piramit çatı ve Mausolos ile Artemisia’nın heykelleri şeklindedir. Mozole’nin yüksekliğine bakıldığında 55 metre -yani 21 katlı bir binanın yüksekliğine sahip olduğu düşünülmektedir.

    halikarnas mozolesi nerede

    Halikarnas Mozolesi Nerede?

    Halikarnas Mozolesi’ne ait kabartma ve heykellerin İngiltere British Museum’da sergilenmesi dolayısıyla Mozole’nin İngiltere’de bulunuyor olması düşüncesini ortaya çıkarabilmektedir. Buna göre Halikarnas Mozolesi Nerede Hangi Ülkede sorusu kullanıcılar tarafından merak edilmektedir.

    Dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi Muğla ilinin Bodrum ilçesinde yer almaktadır. Aşağıdaki konuma tıklayarak harita üzerinden yol tarifi alabilirsiniz.

    Halikarnas Mozolesi Adres: Tepecik, Turgut Reis Cd. No:93, 48440 Bodrum/Muğla

    Halikarnas Mozolesi Telefon: (0252) 316 12 19

    Halikarnas Mozolesi Konum: Buraya tıklayarak Halikarnas Mozolesi’nin tam konumunu görüntüleyebilirsiniz.

    Halikarnas Mozolesi Nasıl Gidilir?

    Halikarnas Mozolesi’ne gitmek için öncelikle Bodrum lokasyonuna gelmeniz gerekmektedir. Bodrum’a ulaşmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerden havayolu ulaşımı kullanılabilir. Havayolu ulaşımının olmadığı yerlerde şehirlerarası otobüs tercih edilebilir. Yine havayolunun olduğu ancak Bodrum’a direkt uçuşların bulunmadığı illerde aktarmalı uçuşlar ile Bodrum’a ulaşmak mümkündür.

    Muğla’dan Bodrum’a ulaşmak isteyen kişiler buradan yol tarifi alabilir. Muğla Bodrum arası ortalama 130 km olmakla birlikte seyahat süresi 2 saattir.

    Halikarnas Müzesi Bodrum Turgut Reis Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Konum açısından merkezi yerdedir. Ayrıca Halikarnas Müzesi benzeri yakın çevrede gezip görülebilecek bazı önemli tarihi yapıtlar da yer almaktadır. Bodrum’da gezilecek yerleri incelemek için tıklayınız.

    halikarnas mozelesi nasıl gidilir

    Halikarnas Mozolesi Giriş Ücreti 2022 Ne Kadar?

    Halikarnas Mozolesi giriş ücreti 2022 yılı için 25 TL olarak belirlenmiştir. Müzekartı bulunan kişiler yılda 2 kez olmak üzere Halikarnas Mozolesi’ni ücretsiz ziyaret edebilirler. Plus Müzekart (Müzekart+) sahibi olan kişiler ise sınırsız bir şekilde ziyarette bulunabilirler.

    Halikarnas Mozolesi ziyaret saatleri sezona bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir:

    • Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri ve 08.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
    • Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri ve 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

    T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı açıklamalara istinaden Müze ve Ören yerleri dini bayramların birinci gününde saat 13.00’e kadar kapalı olmaktadır.

    Halikarnas Mozolesi Ne Zaman Yapıldı?

    Halikarnas Mozolesi MÖ 351 yılında yapılmıştır. Karya Kralı Mausolos’un kendi adına yaptırmak için çalışmalarını başlattığı Mozole’nin yapımı tamamlanamadan Kral Mausolos vefat etmiştir. Bunun üzerine Kral’ın eşi ve kız kardeşi Mozole’nin inşasının tamamlanmasını sağlamışlardır.

    Halikarnas Mozolesi 1304 yılında yaşanan Anadolu depremi dolayısıyla yıkılmış ve MS 1856-1857 yıllarında yapılan kazı çalışmaları sonrasında keşfedilmiştir.

    halikarnas mozolesi kazı çalışmaları

    Halikarnas Mozolesi Son Hali Nasıldır?

    1500 yıl kadar ayakta kalmayı başarmış olan Halikarnas Mozolesi Anadolu depreminde yerle bir olmuştur. 1856-1857 yıllarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda Mozole keşfedilmiştir. Dolayısıyla Halikarnas Mozolesi son haliyapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan sütun ve taşlardan ibarettir.

    Kazı çalışmalarından elde edilen birtakım heykeller ve kabartmalar ise İngiltere’de bulunan British Museum’de sergilenmek üzere İngilizler tarafından götürülmüştür.

    Halikarnas mozolesinin son halini görmek isteyen kişiler Halikarnas Müzesi’ni hafta içi ziyaret edebilirler.

    Halikarnas Mozolesi Yıkıldı mı?

    Halikarnas Mozolesi 1304 yılında yaşanan Anadolu depremi sonucunda yıkılmıştır. Depremin verdiği tahribat sonrasında geriye kalan taşların 1402 yılında Bodrum Kalesi inşasında kullanıldığı öne sürülmektedir.

    halikarnas mozolesi son hali

    Halikarnas Hangi Medeniyete Aittir?

    Halikarnas Karya dönemine ait antik bir yerleşimdir. Antik Yunan asıllı, Hint-Avrupa kökenli göçebe kabileler tarafından kurulduğuna inanılmaktadır. Bu anlamda, Halikarnas’ın Yunan medeniyetine ait olduğu söylenebilir.

    Halikarnas Mozolesi’nin Genel Kültürdeki Yeri Nedir?

    Halikarnas Mozolesi taşları Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmıştır. Mozole bazı Masonlar tarafından Tapınakların mimari referansı şeklinde görülmektedir.

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp