Dünyanın sanat tarihi bakımından yedi harikasından biri sayılan ve UNESCO mirası içerisinde yer alan Halikarnas mozolesi hiç kuşkusuz büyük önem taşıyor. Mimarisindeki Antik Yunan dokunuşların yanı sıra çatısındaki Mısır mimari özelliklerini aynı anda barındıran Mozole aslında yapıldığı dönemin eşsiz bir sanat eseridir. Kral Mausolos adına kız kardeşleri ve eşi tarafından inşa ettirilen bu muhteşem yapı sonraki dönemlerde yapılan tüm benzer projelerin Mozole olarak anılmasına neden olmuştur. Mö 355 yılında inşa edilen ve dönemin en ünlü heykeltıraşlarının yapımda görev aldığı bu eşsiz sanat eseri Bodrum sınırlarında yer almaktadır. Tabi Anıt mezardan günümüze sadece bazı parçalar ulaşmış olsa da Kral Mausolos anıtı yaklaşık olarak 1500 yıl süreyle ayakta kalmayı başarmıştır. Bunun yanı sıra anıtı görüp kayda alan keşiflerinin anlatımlarına göre milattan sonra 1200 yılına kadar ayakta kalabilmiştir. Ancak bazı depremler sonrasında yıkıldığı yine tarih kaynaklarında geçmektedir.

    halikarnas mozole

    Halikarnas Anıt Mezar Pek Çok Kez Yıkılmış

    Milattan sonra 1494 yılında bölgeye ulaşan şövalyelerin ilk tahribatı gerçekleştirdiği Halikarnas Anıt Mezarı bir süre taş ocağı olarak kullanıyor. Bodrum Kalesi'nin yapımında malzeme temini amacıyla tahrip edilen mezar şövalyeler ilk ulaştığında kısmen yıkık durumdaydı. Bugüne uzanan kalıntılarının çok fazla olmaması Halikarnas mozolesinin ziyaretçi almadığı anlamını taşımıyor. Çünkü her yıl yaklaşık 20.000 civarında yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği açık hava müzesinde kalıntılar bile görülmeye değer.

    halikarnas-tapinagi

    Antik Anıt Kral Mausolos ve Eşi Artemisia

    Bu arada antik anıt aynı zamanda hem Kral Mausolos hem de eşi Artemisia’ı barındırıyor. Çünkü kralın ölümünün ikinci yılında eşi de yaşamını yitiriyor ve yine aynı mozoleye defin ediliyor. Ayrıca Bodrum Kalesi'nin yapımında kullanılan kabartmaların bir kısmı şu an İngiltere'deki Londra British Museum salonlarında sergilenmektedir. Müzeyi ziyaret etmek için Bodrum merkeze ulaşmanız yeterli olacaktır. Çünkü günümüzde Bodrum merkezde yer alan Bu açık hava Müzesini oldukça merkezi bir noktadan. Dolayısıyla araca ihtiyaç duymadan yürüyerek müzeyi ziyaret edebiliyorsunuz. Ayrıca Halikarnas mozolesi yaz kış belirli saatlerde ziyaret açılmaktadır. Antik çağın tarih meraklılarının mutlaka görmesini tavsiye ederek şimdiden iyi tatiller diliyoruz. Esen kalınız

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp