Bodrumun en önemli geleneksel şenliklerinden biri olan Bodrum deve güreşleri tam olarak tarihi bilinmemiş olsa da deve güreşleri şenliklerine ait ilk oluşum bundan 200 yıl kadar öncesine dayanmaktadır.

    Kervancılığın ve göçerliğin yaygın olduğu dönemlerden beri yapıldığı sanılmaktadır. Deve sahiplerinden ve güreş severlerden edindiğimiz bilgilere göre; eskiden göçerler de obalar arası ve kervancılar arasındaki rekabet nedeniyle develeri güreştirirlermiş.

    Deve Güreşi Nedir?

    Deve güreşleri tek hörgüçlü dişi ‘yoz’ develer ile ‘buhur’ adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana gelen ve ‘Tülü’ adı verilen erkek develer arasında yapılır.

    Bu develer güreş devesidir. Güreş develeri soydan gelir; yani güreş yapan develerin ataları da güreşçi develerdendir. Güreş develeri özel bir biçimde itinayla yetiştirilir ve güreşe hazırlanır. Arkasına konulan süslü bir beze yazılır. Bu beze Peş denir. Bu yazıların altına mutlaka Maşallah yazısı yazılır.

    Deve Güreşleri Nasıl Yapılır?

    Güreşlerden bir gün önce güreşlere katılmak için develer geleneksel biçimiyle süslenir. Davul zurna eşliğinde şehir içinde defile yürüyüşü yaptırılır. Ayrıca cadde ve sokaklarda gezilir. Bu görülmeye değer bir olaydır.

    Şehre geldiğinizde bir yandan davul zurnanın çaldığı zeybek havalarını, diğer yandan develerin yürüyüş esnasında üzerlerine takılan zil ve çanların çıkardığı sesleri duyarsınız. Develerin süslü hali ayrı bir güzelliktir. Onları seyretmeye doyamazsınız.

    Akşam ise deve sahipleri ile misafirlerin katıldığı, dostlukların pekiştirildiği bir “Halı Gecesi” düzenlenir. Bu bir nevi tanışma gecesidir. Bu gecede yenilir, içilir, yöre türküleri söylenir, zeybek oynanır, misafirler ağırlanır ve açık artırma ile halı satılır. Bu gece güreşlerden bir gün önce mutlaka yapılır.

    Bodrum Kültür ve Gelenekleri

    Bodrum bölgesi deve güreşleri benzeri çok çeşitli kültür ve geleneklere sahip zengin bir tarihe sahiptir. Bodrum villa tatiliniz boyunca Bodrum’un tarihi güzelliklerini keşfedebilir ve günübirlik gezi turları düzenleyebilirsiniz.

    Aynı zamanda Bodrum gezilecek yerler listesinde bulunan gezi noktalarına ziyaret gerçekleştirirken Bodrum’un yöresel yemeklerini tadabilirsiniz. Taşıdığı özellikleri bakımından oldukça eğlenceli bir tatil destinasyonu olan Bodrum’da kiralık villa rezervasyonunuzu hemen yaptırın. Böylece hem tatilin hem de Bodrum’un tadını doya doya çıkartın!

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp