Bodrum, Muğla iline bağlı popüler bir tatil beldesidir. Her sene milyonlarca yerli ve yabancı turistin adeta akın ettiği Bodrum, turistik değeri yüksek destinasyonlar arasında bulunur. Peki, milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Bodrum’da ne yenir hiç merak ettiniz mi? Bodrum yöresel yemekleri listemiz ile Bodrum’un meşhur 12 ayrı lezzetini tanıtmaya çalışacağız.

    Bu içeriğimizi okumaya devam ederek, bodrum meşhur yemekleri, bodrum ünlü tatlıları, bodrum geleneksel salata ve mezeleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. İşte 12 farklı bodrum yöresel yemekleri sizlerle!

    bodrum meşhur yemekleri

    Bodrum Yöresel Yemekleri

    Kabak Çiçeği Dolması

    Kabak çiçeği dolması, Ege ve Akdeniz’in meşhur yemekleri arasında bulunmaktadır. Kabak çiçeklerinin sabahın erken saatlerinde toplanması gerekmektedir. Aynı zamanda meyvesiz olmaları beklenmektedir. Kabak çiçeğinden yapılan yemek tarifleri yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Bodrum yöresi ise daha çok kabak çiçeği dolması ve kabak çiçeği kızartması ile ünlüdür.

    Kabak çiçeği dolması lezzetinin yanı sıra insan sağlığı bakımından da oldukça faydalı bir yiyecektir. Kabak çiçeğinin faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirdiği, vitamin ve mineral değerleri bakımından zengin olduğu, sindirim yollarını düzenlediği gibi başlıklardan bahsetmek mümkündür.

    Ekşili Palamut

    Bodrum yemekleridenilince akla ilk olarak deniz ürünleri gelebilir. Nitekim ekşili palamut da Bodrum meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Palamut’un Ege ve Akdeniz yeşillikleri ile birleşmesiyle birlikte nefis bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Sizler de bu lezzeti Bodrum tatili süreniz boyunca mutlaka en az bir kere denemelisiniz.

    Ekşili palamutun püf noktası bol sebzeli ve limonlu olmasıdır. Ekşili palamut yemeğini Bodrum’un birçok noktasında taze olarak bulabilirsiniz.

    Kefal Dolması

    Balık severler için Bodrum yöresel yemekleri arasında kefal dolması da öne çıkmaktadır. Muğla’nın da ünlü lezzetleri arasında yer alan kefal dolması Bodrum’da daha çok tercih edilmektedir. Bodrum sularından henüz yeni avlanan kefal bölgenin taze otları ile birleşince muazzam bir lezzet ortaya çıkıyor.

    Kefal dolması farklı bölgelerde de yapılıyor olsa da asıl yeri Bodrum’dur. Öyle ki kefalin hem taze olması hem de iç harcının hazırlanmasında ege otlarının kullanılıyor olması lezzet deneyimi oldukça farklılaştırmaktadır.

    Çökertme Kebabı (Bodrum Kebabı)

    Bodrum ünlü yemekleri listesinde bir numaraya alabileceğimiz Çökertme Kebabı aynı zamanda Bodrum Kebabı olarak da bilinir. Ana malzemeleri arasında bonfile, soğan, sarımsak, patates, yoğurt, domates sosu, kekik, baharat, tuz, biber bulunmaktadır.

    Kızarmış kibrit inceliğinde patateslerin üzerine bonfile et yerleştirilir ve sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile birlikte servis edilir.

    Lokum Pilavı

    Lokum pilavı Bodrum meşhur yemekleri arasında yer alır. Daha çok Bodrum halkı tarafından özel günlerde ve düğünlerde yapılan bir tarif olarak bilinmektedir. Ana malzemeleri arasında un, yumurta, sıvıyağ, tereyağı, kıyma, karabiber, tuz ve su bulunmaktadır.

    Lokum pilavının püf noktası hamurunun kıvamından geçmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere hamurun lokum kıvamında olması önemlidir.

    Acı Ot (Sarmaşık) Kavurması

    Acı ot ya da sarmaşık otu Ege bölgesinde yetişen yabani otlardan biridir. Sarmaşık otu Şubat ayında çıkmaktadır. Mayıs ayına gelindiğinde ise iyice kütükleşerek olgunlaşır. Tadının hafif acı olmasından kaynaklı ismi acı ot olarak kalmıştır. Bu acılık baharat acısı gibi değil, ham zeytinin acılığıyla benzerlik gösterir.

    Kahvaltılar da ya da ara öğünlerde kavurması yapılarak tüketilmektedir. Yumurta ile birleştiğinde enfes bir lezzet ortaya çıkar. Acı ot kavurmasına benzer bir diğer lezzet ise ebegümeci kavurmasıdır.

    bodrum meşhur salata ve mezeleri

    Bodrum Meşhur Salata ve Mezeleri

    Kaya Koruğu Salatası

    Kaya koruğu Ege otları arasında meşhurdur. Crithmum ailesinden bir bitki türü olan kaya koruğunun yaprakları salatalarda kullanılır. İnsan sağlığı bakımından sayısız faydası olan kaya koruğunun tüketilmesi önemlidir. Bunun dışında egzama, sivilce ve siğil gibi cilt sorunlarına iyi geldiği öne sürülmektedir.

    Akdeniz ve Ege’nin deniz kenarlarında sıkça kaya koruğuna rastlamak mümkündür. Ekşi ve baharatlı bir tada sahip olan kaya koruğunun salatası Bodrum’un meşhur salataları arasında yer alır.

    Hardal Otu Salatası

    Hardal baharatının elde edildiği ot olarak bilinmektedir. Hardal otunun tohumundan hardal baharatı ile çeşni üretimi yapılırken otun kendisi ise salatalarda kullanılmaktadır. Şifalı ürünler arasında gösterebileceğimiz hardal otunun faydaları saymakla bitmiyor. Ayrıca hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi şikayetlerinin giderilmesinde önemli rol oynuyor.

    Hardal otunun yaprakları sert bir forma sahiptir. Dolayısıyla salatalarsa kullanmadan önce sıcak su ile yıkanması tavsiye edilir. Zeytinyağı ve sarımsak ile birleştiğinde severek tüketeceğinize inanıyoruz. Özellikle balık ve et ürünlerinin yanında iyi gittiğini de söyleyebiliriz.

    Gemici Mezesi

    Gemici mezesi Bodrum’un meşhur mezeleri arasındadır. Balık ve et ürünlerinin yanında meze olarak tercih edilebilir. Ana malzemeleri patlıcan, yoğurt, yeşil biber, domates, sarımsak ve limon suyudur. Patlıcanların közlenmiş olması gerekir.

    Yöreden yöreye farklı tarifler kullanılarak yapılsa da gemici mezesi Bodrum yöresindeki meşhur tatlardan biridir. Daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde bilinir.

    Enginar Salatası

    Ege ve Akdeniz’in vazgeçilmez sebzesi enginardır. Sağlık deposu olan enginar birçok farklı tariflerde kullanılabilir. Bodrum’un meşhur salataları listesinde enginar salatası bulunur. Enginar salatası benzeri enginar yemeği, enginar turşusu gibi alternatif lezzetler de mevcuttur.

    Zeytinyağlı enginar salatası et ve balık türü yiyeceklerin yanında meze olarak tüketilebilir. Ana malzemeleri enginar, dereotu, maydanoz, kırmızı biber, turşudur.

    Turp Otu Salatası

    Ege ve Akdeniz’in şifalı bitkilerinden bir diğeri de turp otudur. Sevilerek tüketilen turpun yaprak kısımları salatalarda kullanılmaktadır. Bol limon ve zeytinyağı ile servis edilir. Balık, tavuk ve et gibi yiyeceklerin yanında tüketilebilir.

    Turp otu salatasının yanı sıra turp otu kavurması da Bodrum’un ünlü yemekleri arasında bulunmaktadır. Üstelik sağlık açısından onlarca faydası olan turp otunun tüketilmesi şiddetle tavsiye edilir.

    bodrum meşhur tatlıları

    Bodrum Meşhur Tatlıları

    Bitez Dondurması

    Bodrum’a bağlı ünlü tatil beldelerinden biri olan Bitezmeşhur dondurması ile tanınmaktadır. Bitez dondurması katkı maddesi içermeden üretilen dondurmalardandır. 1995 yılından bu yana taze meyveler kullanılarak üretilen dondurmanın tadı hala ilk günkü gibidir.

    Bitez dondurmasının özellikle konyaklı ve karadutlu olanını tüketmenizi tavsiye ederiz. Bitez dondurmasına Ortakent, Akyarlar, Gündoğan, Turgutreis, Göltürkbükü, Torba, Gümüşlük ve Yalıkavak destinasyonlarında rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp