Çökertme deyince akla gelen Bodrum’un meşhur türküsü “Çökertme'den Çıktım da Halil'im Aman Başım Selâmet” mırıldandığınızı duyar gibiyim. Bu türküyle bütünleşen Bodrum’un bir de bu isimde kebabı olmasın mı; çökertme kababı.

    Aslında Çökertme Bodrum’a bağlı küçük sahil köylerinden bir tanesidir. Özellikle şu sıralar İstanbullu ve Ankaralıların hayranlıkla gittiği ufak butik pansiyonları, denizi ve restoranlarıyla akşam güneşinin keyfini sürebileceğiniz enfes bir yerdir.

    Çökertme Kebabı Nedir?

    Küçük bir çökertme tanımının ardından çökertme kebabından bahsedelim. Ana yemek olarak yenilen, görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken, lezzeti ile de tüm beğenileri toplayan Bodrum'un meşhur kebabı, denemeden geçemeyeceğiniz bir lezzet.

    Tam tarihçesi bulunamamakta, ancak Bodrum’da yöresel halkın en sevdiği Bodrum yemekleri arasında bulunmaktadır. Çökertme kebabı Türk mutfağından et yemeği. Kızarmış kibrit inceliğinde patateslerin üzerine bonfile et yerleştirilir. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile birlikte servis edilir.

    Çökertme Kebabı Tarifi

    Çökertme kebabı, özellikle Bodrum civarında yapılması nedeniyle Bodrum kebabı olarak da bilinir. Yapılışında ise patates, yoğurt, antrikot ve domates sos kullanılır. Patatesleri kibrit şeklinde doğrayın (Rendenin kalın tarafıyla da yapabilirsiniz). Tuzlu suda nişastası çıkana kadar 10-15 dakika gibi bir süre bekletin.

    Sonra sudan çıkarılan ve sıkılan patatesleri kızgın yağda kızartın ve servis tabağına alın. Süzme yoğurt, varsa keçi yoğurdu tercih edin. Yoğurdu suyla biraz seyreltin ve içine, dövülen sarımsakları ekleyin Yoğurt, kızarmış patateslerin üzerine dökün.

    Antrikotu jülyen olarak doğradıktan sonra döverek inceltin. Doğradığınız etleri bir tavadaki kızgın yağda suyu ve yağı içinde kalacak şekilde harlı ateşte 4-5 dakikada kızartın. Üzerine biraz tereyağı ekleyin, toz biber, kimyon, karabiber, tercihe göre nane ya da kekik serpin. Son olarakta işin püf noktası olan sosu hazırlayın.

    Bir tencereye zeytinyağını ekleyin. Salçayı kokusu çıkana dek kavurun. Kavrulan salçanızın üzerine domatesleri ve toz şekeri ekleyin. En son baharatları ekledikten sonra ara ara karıştırarak pişirin.

    Servis için hazırlığımıza da derin çukur bur tabak ya da servis tabağı kullanabilirsiniz. Servis tabağının en altına patatesleri yayın. Üzerine yoğurdu, onun üzerine de eti yerleştirin. Etlerin üzerine yoğurt ve hazırladığınız domates sosunu gezdirip, servis edin.

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp