Bodrum’a özgü geleneksel bir lezzet daha olan lokum pilavı karşımızda. Bodrum düğünlerinin olmazsa olmazı bu lezzetli yöresel ürüne neden lokum denildiği ile ilgili olarak da lokum gibi çok lezzetli olmasından kaynaklı adı lokum pilavı olarak kalmıştır. 10-15 gün evvelinden hamur yoğrulup, kesilip, kurutuluyor. Bunun yanı sıra kışlık gıda ürünü olarak da hazırlanıyor tabi.

    Bodrumun Yöresel Lezzetlerinden Lokum Pilavı Tarifi

    Erişteden farkı şekli daha küçük ve kare yapılıyor lokumlar. 500 gr. az yağlı kıyma, 4 yemek kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, un, yumurta, su ve tuz karıştırılarak katı bir kıvama gelene kadar hamur yoğrulur.

    Nitekim hamur ne kadar iyi yoğrulursa oklava ile o kadar rahat açılır. Hamura eklenen yumurta hamura hem lezzet katar, hem de dağılmasını engelleyip kabarmasını sağlar. İyice yoğrulan hamur üzeri bezle örtülerek yarım saat dinlenmeye bırakılır.

    Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Bezeler oklava yardımı ile açılır. Hamur açılırken yapışmaması için üzerine un serpilir. Saniye Hanım yörede bu un serpme işlemine urga denildiğini anlatıyor. Açılan hamur bıçak yardımı ile yarım cm. kalınlığında şeritler halinde kesilir. Şeritler de minik küpler şeklinde tekrar doğranıp oda sıcaklığında kurumaya bırakılır.

    İşte lokum kıvamında hamurlarımız hazır, gelelim pilava. Ocağa hamurun pişirilmesi için su konulur. Su kaynamaya başladığında içerisine 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Küp küp doğranan hamurlar kaynayan suya atılır, pişmeye bırakılır. Kaynar suda hamurun pişme süresi ortalama 12 dakikadır. Pişen hamur iyice süzülür ve duru bir hal alıncaya kadar soğuk suda durulanır. Hamurun soğuk su ile iyice durulanması pişirilirken tane tane olmasını sağlar, pilavın lapa olmasını önler.

    Diğer tarafta az yağlı kıyma 4 yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur. Pişmeye yakın tuz ve karabiber eklenir. Kıyma kavrulduktan sonra hamurun üzerine ilave edilir. Kısık ateşte ara ara karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılıp demlenmeye bırakılır. Demlenen lokum pilavı sıcak servis edilir. Afiyet olsun.

    Bodrum yöresine ait olan lokum pilavı benzeri daha birçok Bodrum yemekleri bulunmaktadır. Eğer villa tatili için Bodrum’a geldiyseniz bu tarifleri mutlaka denemelisiniz.

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp