M.Ö. 360‘lı yıllara tarihlenen Myndos Kapısı Bodrum’un önemli tarihi ve kültürel değerlerinden biri olarak tüm heybetiyle hala ziyaretçilerinin karşısında durmaktadır. Bu yarımada da yer alan ve antik yazarların sıkça sözünü ettiği Myndos Antik Kenti‘ne doğru baktığı için Myndos adı verilmiş.

    Günümüzde Gümbet mezarlığının yanı başında yükselen Myndos Kapısı, savunma amacıyla inşa edilen ve varlığı bilinen iki anıtsal kapıdan biridir. Gümüşlük‘e giden yola açıldığı için Myndos Kapısı olarak adlandırılmıştır. Bu kapılardan diğeri olan Mylasa Kapısı maalesef günümüze ulaşamamıştır.

    Halikarnassos’un batısında, kentin giriş kapılarından biridir. Karya Satrabı Mausolos tarafından şehrin surları üzerine kuleler adeta düşmana bir kalkan olarak inşa edilmiştir. Kulelerin uzunluğu yaklaşık 7*8,5 metredir.

    M.Ö. 4. Yüzyılda, Kapı’nın bulunduğu alanda Helenistik ve Roma devirlerine ait tonozlu mezarlar da bulunmaktadır. Asıl mezar odaları tonozun altındadır. Bunun neredeyse tümü geçen yüzyıl Newton tarafından açılmıştır. İçlerinde pişmiş toprak lahitler bulunmuştur.

    Myndos Kapısı’nın Önemi Nedir?

    Myndos Kapısı’nın önemi; dünyada imparatorluk kurmak isteyen Büyük İskender’in geçemediği kapı olmasıdır. Ancak, MÖ 333 yılında Büyük İskender hattı kırmış ve zorlu bir direnişten sonra şehri fethetmiş. Mausoleum hariç şehrin tamamı, fetih sırasında yerle bir olmuş.

    Myndos Nerede?

    Çoğu zaman Mindos Kapısı olarak da tabir edilen Myndos, Bodrum yakınlarında bulunmaktadır. Halikarnas şehir surlarının önemli bir noktasını oluşturmuş tarihi yapıt Bodrum şehir merkezinin batısında yer almaktadır.

    Myndos’a Nasıl Gidilir?

    Bodrum limanına oldukça yakın bir konumda yer alana Myndos’a nasıl gidilir diye merak edenlere Gümüşlük yolunu takip ederek ulaşabilecekleri söylenebilir. Gümüşlük ise Bodrum’a bağlı bir mahalledir. Bunun için öncelikle Bodrum’a ulaşmak gerekir. Bodrum Gümüşlük arası ortalama bir saattir.

    Metropol şehirlerinden Bodrum’a ulaşmak isteyenler için mesafelere değinmek de yerinde olacaktır. Bu bağlamda, İstanbul Bodrum arası 700 km, Ankara Bodrum arası 700 km ve İzmir Bodrum arası 240 km olarak öne çıkmaktadır.

    Myndos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadardır?

    Myndos’a giriş ücreti bulunmamaktadır. Öte yandan Antik Kent her gün ve her saat için ziyaretçiye açıktır.

    -
    Rezervasyonlarım
    Müşteri Temsilcileri
      WhatsApp